Claas stelt de nieuwe Lexion 600 serie voor.
Claas heeft gedurende jaren zich goed bewezen met de Lexion maaidorsers, zij zijn dan ook Europees marktleider in de maaidorsers.
Voor het oogstseizoen 2017 komt Claas met een herziene Lexion 600-serie. Claas biedt met de nieuwe modellen hoogwaardige technologieën aan, zo zijn alle modellen uitgerust met de motoren van Mercedes-Benz, een nieuwe strohakselaar,een mechanische radialverdeler , Cemos Automatic functies, Auto Slope en auto Cleaning.
Voor de Lexion 670-620 omvatten drie modellen met 6 schudders met 1700mm trommelbreedte en twee modellen met 5 schudders en een trommelbreedte van 1420 mm. De modellen 670 en 630 zijn ook verkrijgbaar als een Montana uitvoering voor op hellingen.

Hoge prestaties met een laag brandstofverbruik.
De nieuwe Lexion modellen zijn uit gerust met de motoren van Mercedes-Benz die worden gekenmerkt door optimale vermogensafgifte en laag in het brandstofverbruik. De 6-cilinder motoren hebben een cilinderinhoud van 7,7 liter en van de Lexion modellen 660 en 670 hebben een inhoud van 10,7 liter, de vermogens van 408 of 435 pk.
De modellen met de motorvermogen van 10,7 liter, de lexion 660 en 670 zijn uitgerust met de koeling Claas Dynamic Cooling die bekend is van de Lexion 700-series. De overige modellen uit de Lexion 600 serie heeft een motorvermogen van 313 pk (lexion 620) tot 354 pk (lexion 650 en 630).

Perfecte stromanagement onder alle omstandigheden.
Een permanente en optimale verdeling van het gehakselde stro komt door vergrote behuizing van de hakselaar.
Hierdoor gaat het product sneller en wordt beter verdeeld.
De bestuurder heeft de mogelijkheid om het tegenmes en de wrijfplaat vanuit de cabine te bedienen. Bij alle nieuwe Lexion 600 modellen kan het afstellen van de zwadafleg nu ook vanuit de cabine.

De nieuwe Lexion 650, 660 en 670 modellen zijn optioneel leverbaar met de nieuwe radiaalverdeler, welke mechanisch aangedreven wordt. Doordat er een efficiënte krachtoverbrenging is, bespaart dit brandstof en zorgt voor een constant toerental van de werprotoren. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het stro, ongeacht de omstandigheden.
De nieuwe verdeler is uitgerust met een automatische aanpassing van de werprichting, die corrigeert de stroverdeling bij bijvoorbeeld zijwind of het oogsten op hellingen.
Iedereen wil graag een schone oogst, en het Claas Auto Slope systeem helpt hierbij. Het systeem zorgt voor een schone korrel, en zo min mogelijk verlies. Het Auto Slope systeem regelt het toerental van de ventilatoren, en past deze aan aan de hellingshoek van de combine. Bergafwaarts gaat het toerental omlaag, bergop verhoogt het toerental wat zorgt voor een optimale reiniging.
Het Auto Cleaning, wat al toegepast wordt op de Lexion 700 serie, regelt automatisch de afstand tussen de boven- en onderzeef. Veel sensoren meten diverse waardes waardoor het continu bijgesteld wordt voor optimale reiniging.

Na de Lexion 670 is nu ook de Lexion 660 leverbaar met Terra Trac onderstel voor een minimale bodemdruk.
Het aandrijfwiel, loopwiel en steunrollen zijn hydropneumatisch geveerd wat zorgt voor een optimaal rijcomfort.
Door het toepassen van 635mm brede rupsen blijft de breedte van de combine binnen de 3,5 meter.
Tekst: J.D. Rijk. Foto’s: Claas.