FullSizeRender 16

Via een medewerker van Kamps de Wild Holding, verantwoordelijk voor distributie in Kazachstan, krijgen wij mooie verhalen over hoe een zaaiseizoen in Kazachstan verloopt. Deze informatie willen wij graag met u delen.
IMG_1459
Het zaaiseizoen in Kazachstan is dit jaar laat begonnen, vanwege de vele regen van de afgelopen weken.
Het is nu een race tegen de klok, waarbij de trekkers en zaaimachines 24 uur per dag draaien in twee-ploegen dienst.

De zaaiploegen zijn tot ca. 15 juni in touw, daarna wordt de grond te droog om nog te zaaien.  De mensen overnachten op het veld in speciale keten op wielen, die meegaan met de trekkers van veld naar veld. Ook is er een vrouw in het team, die zorgt voor het eten.

Omdat het vaak ontbreekt aan goede logistiek (slechte wegen en oude vrachtwagens met kleine overlaadvijzels), wordt er gecalculeerd met 20 effectieve zaaiuren. Tussen de oogst en het zaaien wordt vrijwel niets gedaan. Men laat de stoppel met rust om in de winter zoveel mogelijk sneeuw vast te houden, die dan als vocht in het voorjaar ter beschikking staat. Daarnaast zorgt de stoppel ervoor, dat de vruchtbare toplaag niet weg kan waaien. Vlak voor het zaaien, spuit men de opslag en het onkruid dood.

De zaaimachines zijn er in twee uitvoeringen: met alleen zaaibeitels (no-tillage) of met ganzenvoeten. De eerst uitvoering wordt gebruikt als het onkruid doodgespoten kan worden. De werkbreedte van de machines is 15 of 24 meter. Als het spuiten door het slechte weer niet lukt, dan zaait men bij voorkeur met een machine met ganzenvoeten, om de wortels van het onkruid te kunnen doorsnijden. Deze zaaimachines vragen meer vermogen en zijn er in 12, 15, of 16,5 meter uitvoering. De 12 meter machines zaaien zo’n 220 ha per dag, de 15 meter machines liggen bij een kleine 300 ha. En de 24 meter zaait 400 ha per dag (dat is dus 20 ha per uur, elke 3 minuten een hectare).
De foto’s en filmpjes zijn gemaakt op 3 verschillende bedrijven, een met 37.000 ha, één met 26.000 ha en één met 116.000 ha. De grootste klanten hebben zo’n half miljoen hectare. De opbrengsten variëren van 800 kg tot 3.500 kg per hectare en is sterk afhankelijk van het weer in de zomer.

FullSizeRender 9          FullSizeRender 11 FullSizeRender 19 IMG_1448          IMG_1461 IMG_1624          IMG_1627

Met dank aan de medewerkers van Kamps De Wild.