CONVIO FLEX een maaibord voor alle gewassen.
Großpetersdorf, juli 2018. CLAAS presenteert de nieuwe maaiborden CONVIO FLEX en CONVIO voor met bandinvoer. Waar de CONVIO voornamelijk wordt gebruikt bij het dorsen van de traditionele granen en koolzaad, bereikt de CONVIO FLEX met zijn flexibele maaibord ook maximale prestaties in gewassen als soja, erwten en gras. Hulpsystemen voor de hoogteregeling van de messenbalk en de haspel, evenals een doordachte constructie verlichten het werk van de bestuurder en zorgen voor een oogst met weinig verlies. De nieuwe maaiborden zijn verkrijgbaar in de drie werkbreedtes 10,8 m, 12,3 m en 13,8 m voor de LEXION maaidorsers.
CONVIO FLEX voor maximale flexibiliteit.
Terwijl de CONVIO een vast mes en een vaste maaitafel heeft, zijn deze componenten op de CONVIO FLEX flexibel, evenals de toevoerbanden vanaf de zijkanten. Het maaibord is in staat de bodemcontour exact te volgen. Dit zorgt voor de laagst mogelijke maaidiepte over de gehele werkbreedte. Laagblijvende gewassen met lage peulen zoals sojabonen kunnen zo met weinig verliezen tot bij de grond worden geoogst. Bij gebruik van graan in staand materiaal kan CONVIO FLEX conventioneel worden gebruikt met een vast mes en maaitafel. In een gelegerd gewas past het zich met een druk op de knop aan bij de contouren van de grond  en maakt het een gewasoogst met weinig verlies mogelijk, zelfs bij  een grote werkbreedte.
Zowel CONVIO FLEX als CONVIO zijn volledig aangepast voor het gebruik in koolzaad.
Tot de optionele koolzaaduitrusting horen rechter en linker vijzels met een diameter van 425 mm in het bovenste deel van de achterkant van de maaitafel. De koolzaadmessen kunnen zonder gereedschap worden bevestigd en verwijderd. Om de verliezen te minimaliseren, sluiten rubberen flappen de overgang in het midden aan de onderkant af. Een verhoging van de achterkant van de snijtafel voorkomt ook daar verliezen.
Intelligente ondersteuning van de chauffeur volledig geïntegreerd.
CONVIO FLEX en CONVIO bieden maximaal comfort voor de bestuurder door een breed scala aan automatische functies, die volledig zijn geïntegreerd in de CEBIS-terminal. AUTOMATISCHE BANDSNELHEID past de bandsnelheid automatisch aan de rijsnelheid van de maaidorser. Een slip- en stilstandswaarschuwing van de banden maakt het de bestuurder mogelijk vroegtijdig in te grijpen en kritieke omstandigheden te vermijden. Zelfs bij veel stofontwikkeling of ‘s nachts.
De omkeerfunctie biedt twee modi. Een druk op de bedieningshendel keert het midden en de zijbanden om tijdens het rijden. Kleine verstoppingen kunnen gemakkelijk worden opgeheven. Een tuimelschakelaar in de armsteun keert de haspel, de middenband en het invoerkanaal om.
AUTO CONTOUR: 4 modi voor de beste sneede.
Automatische maaihoogte-instelling AUTO CONTOUR biedt vier verschillende bedieningsmodi voor de CONVIO FLEX:
1. In de graanmodus werken de maaitafel en de maaibalk star.
2. Bij plaatstelijk gelegerd graan kan de bestuurder tijdens het rijden met een druk op de knop overschakelen van de starre naar de flexibele modus.
3. In de Flex-modus volgt de maaibalk de onderste contouren op skids. Met een flexibele aanpassing van 225 mm, 90 mm naar boven en 135 mm naar beneden, past CONVIO FLEX zich aan vrijwel elke ondergrond aan.
4.In de AUTO CONTOUR FLEX-modus gebruikt het maaielement continu sensorgegevens om de beste positie te bepalen voor optimale gewasstroom en aanpassing aan de bodem, evenals de laagste maaihoogte. Dit zorgt voor het laagste verlies in laaggroeiende gewassen.
Innovatieve haspel met automatische aanpassing van de aandrijving.
De nieuw ontwikkelde haspel met zijn innovatief gevormde, verstelbare curvebaan zorgt voor een optimale gewasstroom onder alle omstandigheden. Het Flip-Over-concept voorkomt effectief dat het gewas in de haspel wordt gewikkeld. Onder moeilijke oogstomstandigheden, zoals liggende gewassen, heft de haspel het gewas op voordat het wordt afgesneden. Verliezen worden bijvoorbeeld aanzienlijk verminderd, vooral in gelegerde gewassen. De aandrijving van de haspel is hydraulisch. Een automatische bewaking van de druk in de aandrijving voorkomt dat de tanden in de grond steken. De bestuurder wordt optimaal ondersteund door dit hulpsysteem bij het instellen van de haspel. Zo wordt op elk gewenst moment een uniforme gewasstroom gegarandeerd.