Nieuwe TUCANO maaidorsers . 
Met de nieuwe CEBIS-terminal, het uitgebreide modellenbereik en de optionele hellingcompensatie, betreedt CLAAS de volgende generatie met de TUCANO combines. De maaidorsers bieden nu de AUTO CROP FLOW bestuurdersassistentiesystemen voor gewasstroomregeling en AUTO SLOPE voor het aanpassen van de ventilatorsnelheid en het volume van de graantank tot 11.000 liter. De TUCANO 580 is het nieuwe topmodel van de serie.
instappen en aan het werk.

De nieuwe CEBIS-terminal in combinatie met de nieuw ontworpen armleuning stelt de bestuurder in staat om intuïtief alle essentiële functies van de maaidorser te bedienen zonder enige voorkennis van de machine. De CEBIS kan zoals gewoonlijk worden bediend via een bedieningspaneel, maar ook via directe toegang tot het touchscreen. Een tik op het dorsmechanisme activeert bijvoorbeeld de royaal ontworpen dialoog om de trommelsnelheid aan te passen. De bestuurder neemt de houding intuïtief aan – net zoals hij dat van een smartphone gewend is. Alle essentiële machinefuncties zijn rechtstreeks instelbaar via schakelaars op de armleuning. Deze snelle toegang wordt aangevuld door het nieuwe CEBIS met een favorietenbeheer. Hier plaatst de bestuurder individuele functies voor de bediening van de machine en kan deze zeer snel oproepen via een bedieningspaneel op de CMOTION multifunctionele hendel. Voor een optimale zichtbaarheid onder alle omstandigheden is de terminal veelzijdig instelbaar. Vanuit zijn normale positie in het gezichtsveld van de bestuurder kan hij volledig rechts van de armsteun draaien. De bestuurder heeft op die manier ook een optimale zichtbaarheid op de bek aan de rand van het veld of in het gewas.

MONTANA hellingcompensatie.
Vijf TUCANO-modellen zijn voor het eerst rechtstreeks vanuit de fabriek beschikbaar als MONTANA-varianten. Het systeem compenseert hun hellingshoeken tot 16%, voor de TUCANO 560 en 430 tot 18%. Alle functies worden automatisch uitgevoerd op het veld, de huidige helling en snijhoek worden weergegeven in CEBIS. De MONTANA-modellen beschikken over een handgeschakelde versnellingsbak met 2 versnellingen en automatische aanpassing van de last. In beide versnellingen zijn er twee snelheidsniveaus, die worden gewijzigd afhankelijk van de belasting van de tractieaandrijving. Handmatig schakelen is niet nodig de machine schakelt automatisch over naar de kleinere versnelling wanneer hoge tractie nodig is. De nieuwe vierwielas van de MONTANA-modellen levert tot 70% meer tractie vergeleken met de standaard wielas. Optioneel is een differentieelblokkering beschikbaar voor de vooras. De hellingcompensatie is beschikbaar op de APS-hybride machines TUCANO 580, 570 en 560, evenals in de APS 6-schudder TUCANO 450 en in de APS 5-schudder TUCANO 430.
AUTO CROP FLOW en graantankvolume tot 11.000 liter.
Met AUTO CROP FLOW is het bestuurdersassistentiesysteem voor automatische gewasstroomregeling bekend uit de LEXION-serie voor de eerste keer beschikbaar op de TUCANO-modellen. Continue snelheidsbewaking van de dorsmachine, restkorrelscheiding, strohakselaar en motor vermijdt verstopping van de machine en overbelasting. Dit betekent dat de maaidorser dichter bij de limiet kan worden gebracht, zelfs onder heterogene omstandigheden en door minder ervaren bestuurders. De nieuwe AUTO SLOPE-functie van de TUCANO heeft zich ook al bewezen in de LEXION-serie. Het systeem past de ventilatorsnelheid continu aan de toonhoogte van de machine aan. De reiniging werkt altijd optimaal onder veranderende omstandigheden bergop en bergafwaarts.
Het volume van de graantank is nu tot 11.000 liter, zelfs met de MONTANA-versies. Een automatische flap op de ledigingbuis voorkomt op betrouwbare wijze het beschadigen van gewassen, zelfs als de buis nog steeds gevuld is.
Daarnaast introduceert CLAAS de verdere praktische details:

  • Voor betere zichtbaarheid in stoffige omstandigheden en in het donker is een stofafzuiging op het inlaatkanaal beschikbaar.
  • Het rendement wordt aangegeven in de CEBIS en kan samen met de verliezen worden beoordeeld.
  • Meer opslagruimte voor gereedschappen en onderhoudsonderdelen.
  • Extra en vergrote onderhoudskleppen voor motor- en restkorrelscheiding.
  • Watertank voor handreiniging aan boord.

Nieuw topmodel TUCANO 580.
Het TUCANO-gamma omvat in totaal 13 modellen van de nieuwe TUCANO 580 met 280 kW / 381 pk tot de TUCANO 320 met 180 kW / 245 pk. Alle motoren van de serie zijn van Mercedes Benz, voldoen aan de emissienorm Stage V (Tier 5) en werken nu met DYNAMIC POWER. De functie die bekend is van de JAGUAR-oogstmachines maakt het mogelijk om de prestatiecurve van de motor aan te passen aan de werkelijke gebruiksomstandigheden. Als de vermogensbehoefte lager is, bijvoorbeeld met zwadvorming, zijn brandstofbesparingen mogelijk. Als de vermogensbehoefte toeneemt, bijvoorbeeld bij overladen, is het volledige motorvermogen onmiddellijk weer beschikbaar. De machines bieden nog meer besparingspotentieel door de vollastsnelheid te verlagen tot 1900 toeren per minuut (tpm) en het stationair toerental te verlagen tot 850 tpm.