Voor het seizoen 2021 vernieuwd CLAAS het topmodel van zijn rijonafhankelijke ORBIS-aanbouwdelen voor de JAGUAR. De automatisch opklapbare transportbeveiliging met geïntegreerde verlichting springen in het oog.

Snel opvouwbaar, compact transport
Net als bij de ORBIS 750 bestaat het frame van de ORBIS 900 uit vijf delen. Dit maakt een ongeëvenaard snel opvouwen en een uiterst compacte constructie voor wegtransport mogelijk zonder ernstige beperking van het zicht naar voren en opzij.
De transportbreedte van slechts 3 meter is nieuw, waardoor rijden over de weg zonder speciale vergunning mogelijk is. Dankzij het uitstekende zicht is ook een transportsnelheid van 40km/u veilig mogelijk.

In opgevouwen toestand wordt de volledig geïntegreerde transportbeveiliging met waarschuwingsstickers en verlichting automatisch in de veld- of straatstand gezwenkt. Het hele vouwproces duurt slechts 30 seconden en de chauffeur hoeft niet uit te stappen. Dit verkort de reis- en insteltijden aanzienlijk en ontlast de bestuurder bij het verplaatsen. Tussen 2 en 7km/u is een vingertop voldoende om het automatische vouwproces te starten. In werkstand rust de transportbeveiliging veilig in de parkeerstand.
Er is een geïntegreerd transportsysteem beschikbaar om de aslast van 11,5 ton van de aandrijfas niet te overschrijden. Deze schuift automatisch uit wanneer de wegmodus of de trillingsdemping wordt geactiveerd. Het bevestigen van de 8,93m brede ORBIS 900 is kinderspel dankzij de bevestigingsherkenning en automatische koppeling van de aandrijving gaat ook hier geen belangrijke oogsttijd verloren.


Universeel toepasbaar.
Dankzij de vlakke, in twee fasen verstelbare montagehoek en het zeer platte ontwerp kunnen stoppelhoogtes van minimaal 85mm worden bereikt. Hierdoor en dankzij het gebruik van kleine en grote drietraps transportschijven kan de ORBIS 900 gebruikt worden voor het oogsten van maïs,
evenals voor het gehele plant silage gebruikt worden. Het is ook geschikt voor laag groeiende gewassen met lage opbrengsten. Grote schijven, direct voor de invoer, zorgen ervoor dat zelfs grote oogstvolumes veilig in de invoer kunnen worden gebracht. Transportbandpeddels en zuigervangers zorgen er altijd voor dat gevallen maiskolven ook in de inlaat worden gericht. De geleidestrips in de slijtagegevoelige zones kunnen zoals gewoonlijk eenvoudig worden vervangen. Optioneel kunnen de gewasstroomcomponenten worden geselecteerd in de standaarduitvoering of als slijtvaste PREMIUM LINE-variant. De laatste omvat geleiderails in staal, invoertrommels met extra coating en bijzonder slijtvaste messen met het beproefde en betrouwbare zaagprofiel. Door de modulaire opbouw van de vaten zijn deze gemakkelijk te repareren.
Het V-vormige, en daardoor energiebesparende, gewastransport wordt ondersteund door twee transportkegels per zijde op de draaitrommels. Invoertrommels met drietraps snelheidsregeling brengen de gewassen veilig in de lengte naar de opvangbak. Wanneer de mais word geoogst, zijn zijpanelen met hydraulisch aangedreven vijzels, evenals kegels, voor de buitenste transportschijven, een verlengd centraal punt en punt verlengingen beschikbaar. Voor zeer hoge mais kunnen optionele verlengstukken voor het zaagblad worden geïnstalleerd.
Dankzij de tweetraps hoofdversnellingsbak is het gemakkelijk om de snelheid aan verschillende bedrijfsomstandigheden aan te passen. Als de hakselaar een variabele voorbouwaandrijving heeft, wordt altijd de eerste schakeltrap gebruikt.
De versnellingsbakken werken op een laag toerental en zijn daardoor slijtvast. Bovendien zijn alle schijven volledig beveiligd tegen overbelasting.

Beste bodemvolging op alle ondergronden.
Ondanks de grote werkbreedte past de ORBIS 900 zich optimaal aan de contouren van het oppervlak. Daarvoor zorgt het pendelframe met +/- 5 graden kantelcorrectie in combinatie met de hydraulische schommelcompensatie: AUTO CONTOUR. Naast de twee standaard sensorbanden aan de buitenzijde is een derde, extra band, optioneel leverbaar welke in het midden bevestigd wordt. Dit verbetert de aanpassing aan de ondergrond merkbaar, vooral op oneffen oppervlakken. De lange, geveerde sensorarmen zorgen voor een betrouwbare geleiding van de bevestigingen op alle oppervlakken.