Claas Axion in de pinda oogst, in Florida USA.
Claas Axion in the Peanut harvest in Florida USA.

Pinda’s oogsten in usa.
In Nederland zien we de teelt van pinda’s niet grootschalig. Er zijn hooguit enkele mensen die de hobby hebben om de planten en bloemen te kweken. Europa is kwa klimaat niet erg geschikt voor deze teelt. De teelt van pinda’s komt vooral voor in warme landen. De grootste producenten van pinda’s zijn Amerika, China, Israël, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika.

De oogst in Live Oak, Florida.
Voor het eerst zien we op Claas Holland de oogst van pinda’s met een Claas Axion uit de 800 serie die op smalle banden staat. De Axion is voorzien van steekassen met flenssen. De Axion 800 drijft een pinda-dorsmachine aan en kan 6 rijen tegelijk oppakken. De pinda’s worden eerder “gerooid” en vervolgens op zwad gelegd om te drogen. Daarna worden ze opgeraapt en gedorst.


Peanut harvest in the USA.
In Holland we don’t see the growht of peanuts on this lagre scale. Only some people grow the peanuts in their backyard, and this is mostly for the flowers.
In Europe, we don’t have the proper climate for the peanut crop, because the peanuts will grow better in the hotter areas.
America is one of the biggest producers of peanuts, but they also grow in China, Egypt, Israel, Argentinia and South-Africa.


The harvest in Live Oak,Florida.
For the first time on Claas Holland we can see the harvest of the penuts with a claas axion 800 serie on small tires.
The axion is equipped with wide spread axles.
The axion 800 provides harvester that can pick up 6 rows at a time.
At first, the peanuts are harvested and put into swaths to dry. After that, the swahts are picked up and they are tresting the penuts out of the plants.

text: J.de Rijk/ M. Wolsink en I.Lanphen. Photo’s J.J. Lee