Voor de veldhakselaars van de JAGUAR 900 serie zijn nieuwe uitrusting ‘s mogelijkheden leverbaar voor de invoer, korrelprocessors en dosering van kuiltoevoegmiddelen. Voor de voorzetstukken ORBIS en PICK UP zijn eveneens noviteiten beschikbaar.

Nieuw: conserveringsmiddel-app voor nauwkeurige dosering en waterinspuiting tot 800 l/h.
Vooral bij het oogsten van gras met een hoog drogestofgehalte maken landbouw- en loonbedrijven steeds vaker gebruik van toevoeging van kuiltoevoegmiddelen of wel conserveringsmiddelen. Om de instelling voor de af fabriek beschikbare conserveringsmiddelen te vereenvoudigen, heeft CLAAS een praktische app ontwikkeld. Met deze app kan de chauffeur, afhankelijk van het oogstmateriaal, de opbrengst en aanwijzingen van de producent van het betreffende kuiltoevoegmiddelen doelgericht de juiste doseringen instellen om te hoge of te lage dosering te voorkomen. Om de juist doseringshoeveelheden te kunnen berekenen, worden in de app de volgende gegevens ingevoerd:
• Beoogde opbrengst per hectare.
• Oppervlak van het perceel.
• Werkbreedte.
• Beoogde werksnelheid.
• Aanbevolen hoeveelheid conserveringsmiddel van de fabrikant.
• Inhoud verpakking conserveringsmiddel.

Nadat de gegevens zijn ingevoerd, kan de chauffeur de aanbevolen instellingen overnemen op de CEBIS terminal. Daarbij wordt eerst beslist of het conserveringsmiddel met de ACTILISER 37 tank moet worden gedoseerd of vanuit de grote watertank van 375 liter moet worden ingespoten. Bovendien kan worden opgegeven of de dosering in l/t of l/h moet worden uitgevoerd. Deze gegevens kunnen op elk willekeurig moment tijdens het hakselen worden bijgesteld, bijvoorbeeld als er harder of langzamer wordt gereden dan oorspronkelijk gepland. De app is voor Android en Apple beschikbaar via het portaal
CLAAS connect. Met een als optie leverbare tweede doseerpomp kan het toedienen van het conserveringsmiddel worden
verdubbeld naar hoeveelheden tot 800 l/h. De bediening daarvoor is in het betreffende menu in CEBIS geïntegreerd. Eveneens nieuw voor de JAGUAR 900 is het inspuiten van water bij het oogsten van gras met een heel hoog suikergehalte. Hierbij wordt automatisch water bij de invoer, geleideplaat, versneller en uitwerppijp ingespoten op momenten dat er geen gewas wordt doorgevoerd, bijvoorbeeld op de kopakker of wanneer er van transportvoertuig wordt gewisseld. Op deze manier wordt effectief voorkomen dat de doorvoerkanalen verstopt raken. De watertank heeft een inhoud van 375 liter, het systeem wordt bediend op de CEBIS terminal.

Slijtvaste BusaCLAD-coating voor MCC MAX.
Voor de MULTI CROP CRACKER MAX is per direct de nieuwe, slijtvaste BusaCLAD-coating beschikbaar voor een tot vier keer zo lange levensduur. Vanwege de enorme slijtbestendigheid van de kneuzers worden niet alleen de pure slijtagekosten maar ook de ombouwtijden duidelijk gereduceerd. Bovendien kunnen landbouw- en loonbedrijven gedurende meerdere seizoenen vertrouwen op de 30 ringsegmenten van MCC MAX voor het kneuzen van graan en plantdelen. Het uitgekiende design van MCC MAX is uniek op de markt, waarmee binnen een uitgebreid spectrum van haksellengtes kan worden gewerkt om gewassen te vermalen, pletten en hakselen met een extreem hoge doorvoercapaciteit, zoals bij de JAGUAR 990 met een vermogen tot 925 pk.

Constante gewasstroom en hogere capaciteit dankzij nieuwe aandrijving voor voorzetstukken.
De belangrijkste noviteit voor de JAGUAR 900 modelserie is een uitbreiding van de opties voor de aandrijving van voorzetstukken. Naast de puur mechanische aandrijving en variabele aandrijving voor ORBIS maïsbekken en Pick up, kunnen klanten nu voor een tweede hydraulische aandrijving kiezen, die vooral bij het werk met de PICK UP uitstekend van pas komt. Als vanouds wordt daarbij de invoervijzel via de snelkoppeling aangedreven en variabel afgestemd op de haksellengte. Nieuw is dat de opraper volledig variabel hydraulisch en onafhankelijk van de invoervijzel wordt aangedreven. De
variabiliteit van het toerental wordt in eerste instantie afgestemd op de rijsnelheid. Een belangrijk voordeel daarbij is dat bij alle rijsnelheden schoon wordt opgenomen met minimale slijtage. Zodra de rijsnelheid of de haksellengte wijzigt, worden de toerentallen automatisch op de betreffende omstandigheden afgestemd. Indien nodig kunnen beide toerentallen handmatig door de chauffeur vanuit de cabine worden ingesteld. Met andere woorden, wanneer de oogstomstandigheden wijzigen,
kan daarop automatisch of handmatig vanuit de cabine worden gereageerd. Het resultaat daarvan is dat onder uiteenlopende omstandigheden gewassen nu nog nauwkeuriger worden ingevoerd, met een nog gelijkmatigere gewasstroom. In vergelijking met de puur mechanische, constante aandrijving kon tijdens experimenten bij het oogsten van silage van gehele planten in Californië met een JAGUAR 990 tot 13,7% meer capaciteit worden behaald wanneer het uiterste van de machine werd gevergd. Dergelijke resultaten spelen een primaire rol wanneer heel hoge opbrengsten met lage rijsnelheden of lage opbrengsten met hoge snelheden worden geoogst.

Uitrusting PREMIUM LINE voor ORBIS uitgebreid.
Alle ORBIS maïsbekken zijn vanaf nu standaard uitgerust met slijtvaste geleidestrips, die voorheen tegen meerprijs werden geleverd. Het af fabriek leverbare PREMIUM LINE assortiment voor ORBIS maïsbekken is per direct met verdere slijtvaste coatings voor de bestaande slijtagedelen opgewaardeerd. Bovendien wordt een aantal machineonderdelen tegen slijtage beschermd door de introductie van nieuwe, uitwisselbare vervangingsonderdelen.