De Quadrant Europe Tour van Claas in Noord Nederland.

Na West en Zuid Nederland was Noord Nederland nu aan de beurt voor de demotour van Claas. Ze zijn al geruime tijd onderweg met de Quadrant Europe Tour die gestart is in Spanje.

De nieuwe Quadrant 5200 FC word aangedreven door een Claas Axion 850 met een vermogen van 264 pk. Voor deze Tour is de combinatie uitgevoerd met oa 51 messen en i-Pad bediening. In de fronthef van de trekker hangt een weegsysteem om geperste balen te wegen. De pers perste op dit perceel pakken met de pakkenmaat 240 cm lang, 120 cm breed en 70cm hoog. De Quadrant beschikt over een messenlade die zeer eenvoudig te bedienen is en deze kan aan beide kanten naar buiten geschoven worden zo dat er niet onder de pers gekropen hoeft te worden. De messen zijn beveiligd met 1 veer per mes, mocht er een steen in komen dan worden de messen naar beneden gedrukt zodat ze geen grote schade oplopen. De Quadrant kan met verschillende lengtes het gewas snijden, zo kan er gekozen worden om met maximaal 51 messen gesneden worden. daarnaast is er een keuze uit 26,13,12 of 0 messen. Ook heeft de pers automatische pers-drukregeling. De pers van de Europe tour is ook uitgerust met een hydraulische pick-up deze kan men aanpassen aan het gewas en de omstandigheden, door de pick-up sneller of langzamer te laten draaien. De instellingen kunnen vrijwel allemaal vanuit de cabine ingesteld worden met de Claas communicator of de Claas I-pad aansturing.
Claas rust de Quadrant persen uit met een turbo-fan, deze blaast lucht met een snelheid van 140 km/h over de knopers zodat deze schoon blijven. In veel gewassen heb je vaak kleine delen die overal tussen gaan zitten en daardoor kunnen er storingen komen bij de knopers doordat het gewas zich ophoopt.


Ipad bediening.

De nieuwe Knoper systeem met en zonder touw.

De Turbo fan die de Knoppers schoon houden.
De oude Knoper systeem (voor) en de nieuwe knoper (achter).
Messenlade.

Met dank aan: De medewerkers van De Vries Mechanisatie Beilen en Kamps De Wild Zevenaar.
Tekst,Foto’s en video gemaakt door J. De. Rijk.