CLAAS heeft in 2019 een record bestelling afgerond van 3.350 machines voor Turkmenistan in Centraal-Azië.
Het land bestaat uit 85% woestijn maar de rest van de 1,2 miljoen hectare is vruchtbare landbouwgrond waar katoen en tarwe de twee belangrijkste gewassen zijn.

Claas Holland schonk al eerder aandacht aan Turkmenistan, toen ging het over het transport van de Axion 800 van de eerste generatie. Die werden door transportbedrijf Van Der Vlist naar de haven gebracht, in Antwerpen. Nu opnieuw omdat een record aan een bestelling is afgerond van ruim 3300 machines van Claas. De afgeronde bestelling is onderdeel van het doel van de regering voor de modernisering van de agrarische sector in het land. De agrarische sector is de derde grootste industrie na olie en gas. Alle machines zullen worden gebruikt op boerderijen die door de staat wordt beheerd.   

De bestelling zelf bestond uit 1.000 TUCANO 430 combines, 800 AXION 850 tractoren en 1.550 AXOS 340 HC drie-wielige tractoren. De drie-wielige AXOS tractoren zijn speciaal ontworpen voor het werken in katoenvelden. Door slechts één wiel voor te hebben, volgt ieder wiel zijn eigen rij wat verdichting verminderd. Daarnaast heeft de trekker een kleine draaicirkel nodig op het kopeind, waar de gewassen strak tot aan de irrigatiekanalen staan. Voor het oogsten kan het wiel volledig worden gedemonteerd, wanneer de oogstmachine op de achterkant gemonteerd is.

Fotos: Claas
Tekst: Claas Harvast-times Uk.