De oogst van maïs. Veel agrariërs hebben vragen over het hakselen met een Shredlage kneuzer. Al een aantal maanden ontvangt Claas Holland veel vragen over “Shredlage” maïs.
Wat is het? Hoe ontstaat het? Lees hier op Claas Holland het verhaal achter de “Shredlage” maïs hakselaar van CLAAS.
Onlangs is bekend geworden dat CLAAS de haksel methode “Shredlage” heeft aangekocht.
Belangstellenden van dit haksel systeem hebben nog veel vragen over “Shredlage” maïs. In het maisoogst seizoen van 2015 hebben de mengvoederbedrijven AgruniekRijnvallei, Feijen en Wolswinkel , in samenwerking met de Claas-importeur Kamps de Wild, een nieuw systeem van maïshakselen in Nederland geïntroduceerd. Bij “Shredlage”-hakselen is de haksellengte langer dan bij het traditionele hakselen. Om ervaring op te doen met deze manier van hakselen werden er in het oogstseizoen van 2015 door de genoemde mengvoederbedrijven op verschillende locaties een aantal “Shredlage”-demokuilen aangelegd. Dit was de eerste keer dat “Shredlage”-hakselen in Nederland werd toegepast. De aangelegde demokuilen zijn inmiddels opgevoerd. De opgedane ervaringen en resultaten zijn zeer positief. Vóór aanvang van het oogstseizoen van 2016 zijn er meer machines uitgevoerd met het “Shredlage”-hakselsysteem. Meer dan 30 exemplaren zijn ingebouwd in bestaande of nieuw geleverde CLAAS Jaguar zelfrijdende hakselaars. Deze machines hebben inmiddels meerdere percelen maïs gehakseld met het “Shredlage”-systeem. Veel bedrijven hebben één van de CLAAS informatiedagen over het “Shredlage”-hakselen bezocht.
Is langer gehakselde maïs ook broeigevoeliger?
Nee, als de gehakselde maïs goed verdicht wordt, is er geen kans op broei. Dit is gelijk aan het hakselen van maïs op traditionele wijzen. Op een melkvee bedrijf in het Duitse Bissendorf hebben ze al enkele jaren ervaring met het gebruik van de “Shredlage”-hakselaar.
Op dit bedrijf waren de gebruikers aanvankelijk bezorgd over de mogelijke verliezen als gevolg van broei door de langere hakselstructuur. In de praktijk blijkt dit echter enorm mee te vallen. Belangrijkste factoren om de kans op maïsbroei verkleinen zijn het goed aanrijden van de “Shredlage”-maïs in combinatie met een voldoende voersnelheid. Op het Duitse melkvee bedrijf hebben ze brede sleufsilo’s. Door de brede silo’s wordt het aanrijden met een zware trekker minder vaak onderbroken. Het bedrijf werkt met dunne lagen “shredlage”-maïs en door het grote aantal bediende melkkoeien kunnen ze een hoge voersnelheid aanhouden. Omdat een hoog percentage korrels wordt verpulverd en vanwege het versnipperen en verscheuren van de maïsstengels en kolf ontstaat een product waarin ook minder zuurstof kan toetreden. Bij goed aanrijden van de “shredlage”-maïs treedt er zelfs minder broei op dan bij klassiek gehakselde maïs. Dit komt omdat het verdichtingspercentage van de “Shredlage”-maïs hoger is.
Share
Den Dungen, Nederland
Bedrijf Jennissen
Naast het loonbedrijf hebben Toon Jennissen en broer twee melkveebedrijven met in totaal 450 koeien. Op initiatief van melkveebedrijven in zijn klantenkring testte hij samen met zijn klanten SHREDLAGE. Al na een paar weken voeren is het voor hem en zijn klanten duideliijk: SHREDLAGE is meer dan een kortstondige hype, het is een trend die zich zal doorzetten.
Wilt u meer informatie ? Vraag uw Claas Dealer of voerspecialist, zij weten welke loonbedrijven het hakselen.