Vandaag gaan we terug naar de maand november 2021 toen was ATT Agro bezig met winterveldbonen.

In Nederland worden steeds vaker veldbonen gezaaid. Dit wordt gedaan met een maiszaaier op 50 cm regelafstand met een zaaidiepte bij 9-10cm. In de maand november was de grond vochtig genoeg door alle regen de er viel.
De veldbonen worden gezaaid met één van de CLAAS AXION’s die ATT Agro in bezit heeft, er werden verschillende stukken van winterveldbonen voorzien. Er werd gebruik gemaakt van een Kverneland roterkopeg en Kverneland maiszaaier. De veldbonen worden gebruikt als veevoer voor de kalveren die ATT Agro houdt.

Door de stijgende kosten van krachtvoer wordt het voor steeds meer boeren interessant om eiwitrijke gewassen te telen zoals veldbonen. De bonen zijn zeer geschikt als krachtvoervervanger voor rundvee, maar het wordt ook gebruikt voor kippen- en varkensrantsoenen. Naast het dierenvoerder wordt de bonen ook gebruikt voor menselijke voeding. De bonen wordt vaak gemalen of geplet zo de eiwit- én zetmeelrijke bonen een hoogwaardig voer. LG seeds heeft 3 rassen veldbonen, 1 type winterboon en 2 types zomerbonen  deze hebben een opbrengstpotentie van 5,5 tot ruim 8 ton bonen per hectare. Met 28 tot 32% eiwit en daarbij rond de 400 gram zetmeel is de veldboon een hoogwaardig krachtvoer voor rundvee en pluimvee.
Limagrain het moederbedrijf van LG seeds werkt hard aan het ontwikkelen van nieuwe veldboonrassen. Zowel in winterveldbonen als zomerveldbonen richten we ons in een internationaal kweekprogramma, gecoördineerd vanuit Nederland en de UK, op het verhogen van de opbrengstpotentie, verbeteren van ziekteresistenties en verhogen van het eiwitgehalte.
De Tundra winterveldbonen kunnen van half oktober tot begin december worden gezaaid zijn in augustus oogstrijp, voor de 2 types zomerveldbonen de Cartouche en de Banquise die kunnen vanaf februari tot begin april gezaaid worden, en zijn in september oogstrijp. Oogst de zomerveldbonen als het hele gewas bruin of zwart is en het vochtpercentage in de korrel 14 tot 16% is.  LG seeds introduceert volgend jaar een nieuw ras veldboon LG Viper met een betere roestresistentie en hogere opbrengstpotentie.


Tekst: J.de Rijk
Foto’s: ATT Agro-  G.Rikkenberg