Dit jaar zaait Dunagrohempgroup 1300 hectaren vezelhennep hun CLAAS XERION 5000.
Dun Agro is 30 jaar actief in de teelt en de verwerking van vezelhennep. Ook de machines voor de oogstmachines zijn naar eigen inzicht ontwikkelt en gebouwd. In 2014 kwamen de eerste 2 CLAAS XERION’s op de Nederlandse akkers te rijden. In 2020 werden er 2 XERION TRAC VC’s verkocht die in de bosbouw aan het werk zijn op de grens van België en Nederland, een jaar later in 2021 werd er opnieuw en wederom een XERION 4000 TRAC verkocht die aan het werk is met een Kilverbak in de noordoost polder. Sinds dit voorjaar is er een grote krachtpatser bij gekomen op de Nederlandse akkers de XERION 5000 TRAC VC.  Daar komt het aantal grote XERION’s op 6 , waar van de 5000 bij Dun Agro is voor het zaaien.
Dat gebeurt met een 6 meter brede Imants BV 38 FSX opklapbare spitmachine voor de spitter zitten woelpoten, en helemaal achter op is een zaaimachine van Horsch Taro TurboDisc-kouters gemonteerd.
Het zaaien begon rond 25 april, er wordt rond de 1300 hectare vezelhennep geteeld niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken. Nu half mei is Dun Agro is bijna klaar met zaaien en de eerste ingezaaide hennep groeit al.
 


Tekst: J. De Rijk
Foto’s: Thijs Van Rhee.