Hennep oogsten met de hemp bulls.
Het is weer zover de vezelhennep van 2016 kan weer geoogst worden. De hennep word dit jaar voor het 3de seizoen met de Claas Xerions geoogst.

Dun Agro is al een aantal weken druk bezig met oogsten. Zij beginnen vroeg in de morgen en gaan door dat weer donker word. Zij telen ruim 1300 hectare vezelhennep ook dit jaar word er weer geoogst, met de bekende Claas Xerion’s 4000 trac vc. Deze Xerions oogsten de hennep met behulp van gps-systeem zodat de chauffeurs minder hoeven te sturen en meer tijd hebben om de stripper voor de bladeren op de juiste hoogte te houden, ook kunnen ze de Claas Orbis bek in de gaten houden zo dat hennep niet gaat stropen.

De vezelhennep worden voor verschillende doel einden gebruikt , zoals: prefabdelen voor de bouw, met namen gebruikt voor de huizen. Naast de prefabdelen is er ook: Sana Hemp Juice dit is ook een eigen onderdeel van Dun Agro dit sap word uit de bladeren gewonnen net als de Hennepthee.

De Hennepthee.
De hennepthee is een product dutch harvest en word net als sana hemp juice van de bladeren van de plant gemaakt. Dit word gedroogd bij de hennep worden andere theekruiden bij gevoegd, met andere soorten kruiden er zijn 3 verschillende smaken. Dit is bedacht door Esther Molenwijk van dutch harvest, zij verkoopt dit ook. De andere delen van de plant word gebruikt zoals touw,papier, grondbedekking in veestallen (hempbed). Ook word de hennep gebruikt als vervanger van kunststofdelen, dit word gebruikt voor auto dashboards en deurpanelen  in de duurdere auto’s als BMW en Mercedes-Benz.

Tekst J.d.Rijk. Foto’s: T.S.N Video en H. Kuiper.