Effectieve ongediertebestrijding bij korrelmaïsoogst
Voor effectieve en efficiënte stoppelvernietiging tijdens de korrelmaïsoogst en versnelde verrotting van maïsstoppels presenteert CLAAS de nieuwe CORIO STUBBLE CRACKER. Dankzij de geïntegreerde vernietiging van stoppels hoeven er geen vervolgwerkzaamheden te worden uitgevoerd, waardoor niet alleen op brandstof maar ook op arbeidskosten wordt bespaard.
Voor de bestrijding van de Europese maïsboorder moet een aantal opeenvolgende mechanische bewerkingen worden uitgevoerd. Na de oogst van de betreffende korrelmais moeten vaak nog vervolgwerkzaamheden worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met mulchers, een messenwals of andere bewerkingscombinaties om maïsstoppels daadwerkelijk te vernietigen en daarmee te voorkomen dat de larven van de Europese maïsboorder kunnen overwinteren. Met de CORIO STUBBLE CRACKER heeft CLAAS voor het eerst een compacte stoppelvernietiger in een maïsplukker opgenomen, waardoor er geen verdere werkzaamheden te hoeven worden verricht en op brandstof kan worden bespaard in vergelijking met conventioneel mulchen.

Intelligente combinatie.
De STUBBLE CRACKER werkt met een roterende schijf per rij, waarop twee massieve, speciaal ontwikkelde en gecoate klepels zijn aangebracht. Deze vermorzelen en splijten alle stoppels uiterst effectief onder de eerste knoop van de maïsplant. Dankzij de speciale coating van de klepels kan er lange tijd worden doorgewerkt voordat de betreffende onderdelen moeten worden vervangen, waardoor er eveneens op onderhoudskosten kan worden bespaard.
Elk paar rotoren is door middel van een driepuntsophanging aan het frame bevestigd, waardoor de machine zich uitstekend driedimensionaal aan de bodemstructuur kan aanpassen. De glijschotels zorgen onder alle omstandigheden voor een gelijkblijvende afstand van de klepels ten opzichte van de bodem, waardoor slijtage wordt verminderd en tegelijkertijd voor hoge arbeidskwaliteit wordt gezorgd. De rotoren werken met een toerental van 1200 t/min en worden per paar mechanisch aangedreven door een aftakas. Een slipkoppeling beschermt de transmissie effectief tegen overbelasting en contact met obstakels. Omdat de toerentallen van de rotoren worden bewaakt, ziet de chauffeur een foutmelding op CEBIS zodra er een verstopping dreigt. Bovendien worden de rotoren zowel bij een dreigende overbelasting als contact met grotere vreemde voorwerpen door twee hydraulische cilinders opgeheven. De crackerunits worden eveneens automatisch opgeheven wanneer er achteruit wordt gereden en wanneer de plukker wordt geheven op de kopakker.

Duidelijk minder werk en minimaal brandstofverbruik.
Uit interne procedurevergelijkingen is gebleken dat er met een vanaf 2023 als voorserie leverbare CORIO 875 FC STUBBLE CRACKER meer dan 3 kW vermogen per rij werd vereist, wat uiteindelijk resulteert in een totaal hoger vermogen van circa 25 kW. Het brandstofverbruik neemt met de CORIO STUBBLE CRACKER toe tot circa 2 l/ha. In dit opzicht is werken met de CORIO STUBBLE CRACKER efficiënter dan vervolgwerkzaamheden met mulchers, vooral omdat de voortbewegingsenergie van de machine niet nog een keer hoeft te worden meegerekend in de totale kosten. Deze metingen worden door onderzoek van de University of Applied Sciences Weihenstephan-Triesdorf onderschreven. Uit een onderzoek dat in 2021 werd uitgevoerd is gebleken dat er 30 % op brandstof en 50 % op arbeid kan worden bespaard in vergelijking met een procedure waarin met een mulcher vervolgwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Bovendien vermindert het gebruik van de CORIO STUBBLE CRACKER het risico op een fusarium-infectie, omdat de wortels na de betreffende bodembewerking sneller en effectiever wegrotten. Voor ritten op straat worden de crackerunits hydraulisch opgeheven, dicht tegen het hoofdframe aan. Hierdoor neemt het zicht tijdens het transport slechts minimaal af. Met een CORIO 875 FC met acht rijen met een STUBBLE CRACKER neemt het gewicht van de machine ongeveer met 400 kg toe.